Naneli Şeyler Yiyip Su İçtikten Sonra Neden Ağzımız Tam Bir Buzdolabına Dönüyor?
Naneli Şeyler Yiyip Su İçtikten Sonra Neden Ağzımız Tam Bir Buzdolabına Dönüyor?
Su içtikten sonra naneli şeyler yediğimizde ağzımızda hissettiğimiz buzlu etkiyi merak ettiniz mi? Bu etkinin bilimsel açıklaması oldukça ilginç. Sinir uçlarında bulunan TRPM8 proteini, özellikle mentol gibi soğuk hissi veren maddelere karşı tepki veriyor. Naneli sakız veya mentol içeren ürünler bu proteini aktive ederek soğuk hissini oluşturuyor. Su içtikten sonra ise mentol molekülleri daha fazla sinir ucuyla etkileşime giriyor ve soğuk algısı artıyor. Su sıcaklığı da bu hissi etkilerken, soğuk su mentol etkisini artırırken, ılık su azaltabiliyor. Ayrıca derin bir nefes aldığınızda, ağzınızın serinlemesi mentolün buharlaşmasıyla ilişkilidir. Bu bilimsel olayın temelinde yatan sebepleri öğrendiğinizde, naneli şeyler yiyip su içtiğinizde yaşadığınız deneyimin daha net anlamını kavrayabilirsiniz. #mentol #soğukhis #nanem #bilimsel açıklama #suilesoğukhisİnternet Hız Testi
İnternetinizin hızını en hızlı şekilde ölçmek için hız testi aracımızı kullanabilirsiniz.
Hız Testi YapAlt Yapı Sorgula
İnternet alt yapınızı sorgulayarak hangi paketlerimizden yararlanabileceğinizi hemen örnekmek için tıklayın.
Alt Yapı Sorgula Whatsapp Bilgi Hattı
WhatsApp

